Kansakoulumme

Kansakoulumme

tiistai 6. tammikuuta 2015

Aamuheinät!

Ne ketkä tuntevat meidät ennestään muuten, tai vanhan blogin kautta muistavat varmasti hevoset.
Kaksi omanlaistaan otusta. Toinen (islanninhevonen, lauhea kuin lammas) Toinen (Suomenhevonen vaihtelevasti äkäinen kuin pippuri tai hyväntuulinen yllättäjä. säätila vaikuttaa vahvasti hänen mielialoihinsa)
 
Lomalla ollaan oltu koko sakki. Hevostenkin aamuheinät ovat vähän venähtäneet mutta niin ovat iltaheinätkin joten balanssissa ollaan silti.
 
Aamulla heräsin 8.00 kimakkaan hirnahdukseen että "Alkakaas tulla sieltä" Aletta = suomenhevonen osaa kyllä kutsua ihmistä jos janottaa, nälättää, tai kiukuttaa. Jos Aletta hirnuu se on joku edellä mainituista tai vieras pihalla kävellen tai autolla. Mihin koiraa tarvitaan kun on kovaääninen suomenhevonen??
 
 
Niin ja kaikille kauhistuneille tiedoksi. Meillä asutaan pihatossa. Hevosia loimitetaan tarpeen mukaan. Kesällä hevoset ovat loimessa enemmän kun muulloin. Islanninhevonen on huhtikuusta-marraskuuhun 24/7 loimessa ja Alettakin hyttysloimessa kesän. Talvella loimitamme vaan hikiset hevoset tai jos ne palelevat. Eivät ole palelleet kun on ruokinta kohdillaan ja karvat kunnolliset.
 
Tallissa on toppaloimia vinopino mutta tarvetta ei ole ollut enää.
 
 
Kottikärryjen takana onkin loimihuoneemme. Siellä on vaan kasat puhtaita pestyjä loimia joissa ei ole karvaa eikä likaa, koska niitä ei ole tarvittu.
 
Tässä tallissa pihatto on käytännöllinen ja hevoset osaavat hyödyntää sitä sään mukaan
 
 
Pihatto on jaettu lankuilla ja sähkölangalla. Aletan saa tuotua ulos avaamalla portin. Sairaskarsina ns lämmin pihatto jonka voi sulkea on Prudin oviaukosta vasemmalla.
 

 
Tuntuu että Aletallakin on ensimmäistä kertaa ikinä  oikein pörröinen karva jossa ei palele. Tuulen ja sateensuojaan pääsee katokseen ja onhan hänellä ulkopuolella vielä ulkokatoskin missä saa tähyillä naapureita, koiran ulkoiluttajia ja omaa väkeä! Tässä hän usein nukkuu silmät sirrillään makuulla.

 
Molemmilla on omat kulkuovet pikkupihattoonsa mutta näkevät toisensa ja voivat turvallisesti pitää yllä sosiaalisia suhteitaan.
 
 
Tallissa on ulkopihaton lisäksi jo mainittu sairaskarsina jonne pääsee myös sisäkautta, rehuhuone, lämmin satulahuone, loimihuone ja avointa tilaa jossa on nyt heinät. Tallissa on myös isot yliset joissa on kaikkea ryönää mikä ensi kesänä pitää laittaa kuntoon. Ainiin ja onhan tallissa myös huussi, että ihan sisävessakin melkein ;)
 
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi! Olisi mukavaa, jos jättäisit myös nimimerkin kommentoidessasi anonyymisti :)