Kansakoulumme

Kansakoulumme

sunnuntai 27. joulukuuta 2015

Vanhan talon kylmyys

Vanhan talon kylmyydestä ja vetoisuudesta on kaikilla omat mielikuvansa. Toisten kotona on varmasti myös vanhassa talossa lämmintä eikä edes vetoisaa. Meilläkään ei vedä mutta ei täällä talvikaudella kyllä lämössä kylvetä kun korkeitaan vilttien alla. Tiedämmehän toki että minkä vaan kodin saa lämpimäksi, puulla ja patterilla. Patterit vaan täysille ja puuta pesään harvasepäivä. Koska ollaan ihan perus raskaantyön raatajia meillä on realiteetit tiedossa. Meillä ei ole varaa pitää koko taloa 22 asteessa kun kesällä, silloin se on sitä luonnostaan tai rapiat päälle. Kolmemetriset huoneet imaisevat pönttöuuni lämmönkin mukavasti katon rajaan vaan varpaita se ei lämmitä, ei kyllä mitenkään.


Makoilin yksi aamu patterissa kiinni lattialla ja lämmittelin itseäni. En viitsinyt laittaa saunaa koska se tietää sähkön menoa. En viitsinyt lämmittää puilla koska olisi mennyt liian myöhäiseksi että saadaan pellit kiinni. Tiedän että tämä on ihan hullua. Välillä kiukkuan täällä pipo päässä että tässä ei ole paljoa järkeä. Pitääkö kotonaan palella J O K A P Ä I V Ä ja toisinaan vaan tyydyn kohtaloon edes sitä murehtimatta. Mieheni on kuumaverisempi ja palelee paljon harvemmin, silloin kun palelee hän tekee asialle jotain valittamisen sijaan (hups) ja laittaa pattereita lämpimämmälle. Kuljen hetki hänen jälkeensa ja pienennän pattereita ennalleen, kuun lopussa rahapussi kiittää nuukaa.


No miksi kukaan haluaa asua näin?

Koska ennemmän kun huonoa tässä on niin paljon hyvää. Raikasta ilmaa hengittää, tilaa ympärillä ja paljon valoa. Puun tuoksua ja tunnelmaa. Uudessa talossa ei meille ole sitä tunnelmaa mitä näissä vanhoissa taloissa rakastan. Jokaiselle se oma on tietenkin paras, mutta kyllä meidän sydän on mennyt tähän.

Mikä on selviytymiskeinoni sitä kylmyyttä vastaan?

Pukeutuminen. Kengät tai tossut aina jalassa, heti aamulla herättyä sängyn vierestä ennen vessaan menoa, muuten varpaat jäätyy. Kylpytakki = samasta syystä kun edellinen. Töistä tullessa työvaatteet lentää läjään makkarin lattialle keräämään koiran karvaa koska on laitettava lämmintä päälle. Fleece ja verkkarit ja villasukat kuuluvat vakio kotivarustukseen. Onneksi Petri näkee minut kerran viikossa kauniissa asussa kun käymme kylällä kaupassa. Muistaa minkälainen vaimo hänellä on sen kotiasun alla.
Hauskaa on se että viikon kohokohta on prismareissu jonne voi laittaa valkoisen trenssin ja uudet korkkarit, ei niitä muuten täällä tarvita.

Kuinka kylmä meillä sitten on?

Riippuu tietysti siitä kuinka kylmää ulkona on. Jos ulkona on -15 meillä on noin + 15 ja siitä yritämme kyllä lämmittää kotia siihen 17+. Nyt lämpötila pyörii 17-19c hujakoilla ulkolämpötilasta riippuen.

Onneksi mulla on monta fleecetakkia niin voi yhtä pestäkkin välillä, onneksi on se perässä laahaava koira jonka turkkiin voi varpaat työntää ja onneksi on se oma rakas kenen vieressä voi lämmitellä.
Onnellisuus koostuu pienistä asioita.

4 kommenttia:

 1. Kääk, on teillä aika vilposta! Me asumme myös sähkölämmitteisessä talossa, tosin emme läheskään yhtä isossa,vanhassa ja korkeakattoisessa kuin te, pidetään lämpö siinä 20° hujakoilla, kun menee alle, niin johan paleltaa. Meillä on vain yksi takka, mutta sitä ollaan nyt pakkasten tultua lämmitetty päivittäin, ilmalämpöpumppu tasaa lämpöä, eikä pattereita tarvitse pitää välttämättä päällä. Villasukat mullakin on aina jalassa, sen verran viileä on parketti, osittain on meilläkin lattialämmitystä, mm. keittiö ja eteinen ja se on sitten mukavaa.

  VastaaPoista
 2. Tuohan kuulostaa kuitenkin fiksulta. 20 lienee aika sopiva, meille se on lämmin, ettei tartte vällyjen välissä köllötellä. Arkena haasteeksi muodostuu enemmänkin se, että ehtiikö puulla lämmittää. Pönttiksen saa kunnolla kuumaksi parilla pesällä mutta niiden pesällisten poltto vie sen verran aikaa että ei ehditä yöksi saamaan peltejä kiinni. Ilmalämpöpumppua meille on suositeltu ja se pitää kyllä oikeesti hommatakkin, sen pitäis olla aika energiatehokas laite :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeilkaapa Jovelan talo-blogin ruukkulämmitintä, on taatusti edullinen lämmittää! http://jovelassa.blogspot.fi/2013/11/selviytyjat-jovelassa.html

   Poista
  2. Joo! Kiitos linkistä, täytyykin testata ! :)

   Poista

Kiitos viestistäsi! Olisi mukavaa, jos jättäisit myös nimimerkin kommentoidessasi anonyymisti :)