Kansakoulumme

Kansakoulumme

lauantai 14. toukokuuta 2016

Kesäihottumasta

Brudilla ja Rimpulla on molemmilla kesäihottuma. Niille jotka eivät tunne hevosia tai kesäihottumaa sairautena usein ihmettelevät että miksi hevoset on huputettu täysin koko kesäksi loimien suojiin ja miksi en anna niiden "nauttia kesästä" Voi kumpa voisinkin antaa hevosten nauttia kesästä ilman loimia, vaan kun voivat niin huonosti ilman. Kesäihottumainen tarvitsee täydellisen päästä runkoon ulottuvan huputuksen, sillä ihottumainen reagoi voimakkaasti hyönteisten puremiin ja hankaa esimerkiksi harjan ja häntänsä kokonaan verelle ja irti. Usein myös ihottumaiselle tulee haavoja päähän ja jalkoihin voimakkaan hankauksen seurauksena. Hyttysen pistojen paukamat ovat valtavia. Hankaaminen on pakonomaista ja kokoaikaista. Esimerkiksi ratsastuslenkillä ihottumainen saattaa väkisin rynniä puuta päin ja alkaa hangata itseään ratsastaja selässä - ei todellakaan voi hyvin.

Huomasimme kun muutimme tänne, että ötökkäkanta eroaa Vantaasta aika voimmakkaasti. Viime kesä oli melko haastava ja Brudinkin häntä otti osumaa hyvästä loimituksesta ja rasvauksesta huolimatta.


Jokunen vuosi sitten hommattiin yhdessä ylläpitohevosen omistajan kanssa Öközon ihonhoitopaketti kesäihottuman hoidon tueksi. Tänä vuonna tehtiin sama juttu, sillä mielestäni se helpotti hevosten oloa selvästi. Pakettiin kuuluu koko kesäksi riittävät hoitotuotteet, voiteet ja shamppoo. Yrttineste on sisäisen immuunipuolustuksen vahvistukseen ja nappulat tukee nestettä samassa asiassa. Nestettä aloitetaan antamaan jo kevään lopussa ennen loimitusta ruokintaohjelman mukaisesti ja jatketaan koko kesän. Menneiltä vuosilta muistelen että tuotteet riittivät syyskuun loppuun.Ihottumakausi alkaa yleensä vapun tienoilla rasvauksen ja loimituksen merkeissä, ja jatkuu aina ensimmäiseen yhtäjaksoiseen pakkasjaksoon. Ihottumakaudesta on nykyään tullut tosi pitkä, sillä ensimmäiset pakkaset usein venyvät joulukuulle. Meillä loimitetaan 24/7 siis noin 7-8 kk vuodesta..


Ihottuman hoito ei ole ilmaista. Tuotteet maksaa melkoisesti ja loimet menevät siinä 150€ kieppeillä per kappale. Tässä asiassa laatua kannattaa ostaa, sillä laadukas loimi paikkailtuna pelittää useamman vuoden. Meiltä löytyy tällä hetkellä Boettia joka on ihottumaloimien ferrari. Hyvänä kakkosena on Itch off loimi joka sekin on kestänyt jo toista kesää.


Olen kiitollien anopille jolta sain vanhan ompelukoneen. Kiitoksia hänelle! On ollut käytössä tosi usein. Loimia korjaillaan pitkin kesää ja kaikki muutkin ompelutyöt onnistuu hyvin.

Vastailen mielellään kysymyksiin ihottumahoidosta, vuosien kokemuksella, välillä onnistuen paremmin ja välillä ei niin hyvin. Virheistä oppii tässäkin asiassa.

Olen tehnyt taas mahtavia huonekalukauppoja.. Tänään maalisuti heiluu ja euroviisuja meinataan tietysti katsoa taas tuttuun tapaan.

2 kommenttia:

  1. Kaikki peukut ja varpaat pystyyn että Ökozon auttaa ponien oloa tänä kesänä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toistaiseksi ainakin menee hyvin, eivät hankaile vielä ollenkaan ☺️

      Poista

Kiitos viestistäsi! Olisi mukavaa, jos jättäisit myös nimimerkin kommentoidessasi anonyymisti :)